Na osnovu člana 24. stav (3) Zakona o državnoj službi u Federaciji („Službene  novine Federacije BiH“, broj: 29/03, 23/04, 39/04, 54/04, 67/05, 8/06, 4/12, 99/15 i  9/17 – Presuda Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine broj: U-13/16), člana  1. Zakona o preuzimanju Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine  („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona”, broj: 3/12) i člana 5. Pravilnika o  pravilima i postupku provođenja javnog konkursa i postavljenja državnih službenika u  organima državne službe Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine  Federacije BiH”, broj: 13/19), a na zahtjev Općine Vareš, Agencija za državnu službu  Federacije Bosne i Hercegovine, objavljuje

 JAVNI KONKURS za popunu radnih mjesta državnih službenika u Općini Vareš 
Radna mjesta: 
 
01. Sanitarni inspektor – 1 (jedan) izvršilac 

02. Stručni saradnik za prostorno planiranje – 1 (jedan) izvršilac 


01. Opis poslova: vrši inspekcijski nadzor nad provođenjem zakona i drugih propisa  koji se odnose na zaštitu zdravlja ljudi, sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti,  praćenje stanja higijene i preduzimanje potrebnih mjera u cilju poboljšanja higijensko sanitarnih prilika na teritoriji općine Vareš, vrši kontrolu proizvodnje i prometa  živežnih namirnica i predmeta opće upotrebe, sanitarno-tehničke i higijenske uslove  u školama, domovima, ustanovama i institucijama iz oblasti zdravstva, socijalne i  dječije zaštite, ugostiteljskih objekata, objektima i sredstvima javnog saobraćaja,  zdravstveno stanje uposlenih u djelatnostima i poslovima koji su pod sanitarnom  inspekcijskom kontrolom, opskrbu vodom i odstranjivanje otpadnih voda i tvari,  preventivni sanitarni nadzor nad gradnjom objekata, preduzećima, u skladu sa  zakonom, upravne i druge mjere radi sprječavanja i otklanjanja nezakonitosti u  izvršavanju propisa iz ove oblasti. Vrši sprovođenje preventivnih i protivepidemijskih  mjera zaraznih bolesti, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, pregled projekata i  lokacije za izgradnju, rekonstrukciju, adaptaciju poslovnih objekata, vodovoda,  tehnoloških voda i drugo. Vrši davanje sanitarno-preventivnih saglasnosti na projekte  izgradnje i lokacije izgradnje, rekonstrukcije, adaptacije poslovnih objekata,  vodovoda, kanalizacije i drugo. Odgovara za zakonito, savjesno, ažurno i uredno  izvršavanje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara pomoćniku načelnika. U  skladu sa zakonom obavlja i druge poslove iz nadležnosti Službe, koje istom stavi u  zadatak pomoćnik načelnika i načelnik, a u skladu s njegovom stručnom spremom i  pozicijom radnog mjesta. 

02. Opis poslova: visoki stepen stručnosti, odgovornosti i nezavisnosti u obavljanju  poslova u Službi. Rad u timovima u procesu izrade planske dokumentacije, prati i  proučava stanje i pojave u oblasti prostornog planiranja na osnovu prikupljanja  podataka ili podataka koje dostavljaju drugi organi. Proučava i stručno obrađuje  manje složena pitanja i probleme iz područja prostornog planiranja, sudjeluje u izradi planova prostornog uređenja, obavlja stručno-analitičke poslove iz područja  prostornog uređenja. Radi na formiranju i primjeni geoinformacionog sistema (GIS-a)  – vizualizacija, struktuiranje, interoperabilnost i razmjena, korištenje i održavanje na  serveru baze podataka, geokodiranje, georeferensiranje i korištenje rasterskih slika,  kreiranje naprednih korisničkih simbola, rad u višekorisničkom sistemu, kreiranje  elektronskih rezultata, kao i drugih cjelina iz GIS-a. Koordinira rad na izradi planske  dokumentacije (vrši uviđaj na terenu sa nosiocima izrade u postupku donošenja  planskih dokumenata, daje bazu GIS podataka postojeće planske dokumentacije.  Prikuplja i izrađuje raspoloživu dokumentacionu osnovu (postojeće studije, analize i  slično). Uspostavlja GIS i obezbjeđuje stručan i siguran način korištenja GIS-a. Obavlja poslove i radne zadatke u skladu sa važećim zakonima, propisima  donesenim na osnovu zakona, tehničkim normama i pravilima struke, kao i  pravilnicima, poslovnicima, uputstvima, procedurama i drugim aktima vezanim za  oblast prostornog planiranja i katastra. Odgovara za zakonito, ažurno i blagovremeno  obavljanje poslova. Obavlja i druge poslove koje mu odredi šef Odsjeka i pomoćnik  Općinskog načelnika u skladu sa zakonom. Za svoj rad odgovoran je šefu Odsjeka i  pomoćniku Općinskog načelnika. 

Kandidati moraju ispunjavati opće uslove iz člana 25. Zakona o državnoj službi  u Federaciji Bosne i Hercegovine: 


1. da je državljanin Bosne i Hercegovine;

2. da je stariji od 18 godina; 

3. da ima univerzitetsku diplomu ili druge obrazovne ili akademske kvalifikacije  najmanje VII stepena stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog, drugog  ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja, što se utvrđuje propisom kojim se  uređuju poslovi osnovne djelatnosti i pomoćno tehnički poslovi i uvjet za njihovo  obavljanje u organima državne službe u Federaciji Bosne i Hercegovine; 

4. da je zdravstveno sposoban/a za vršenje određenih poslova predviđenih za to  radno mjesto;  

5. da u posljednje tri godine od dana objavljivanja upražnjenog radnog mjesta lice  nije otpušteno iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem  nivou vlasti u Bosni i Hercegovini; 

6. da nije obuhvaćeno odredbom člana IX.1. Ustava Bosne i Hercegovine. Pored općih uslova navedenih u javnom konkursu, kandidati moraju  ispunjavati i sljedeće posebne uslove, i to: 


Radno mjesto 01. 
− VSS/VII stepen stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog (koji se  vrednuje s 240 ECTS bodova), drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema  studiranja – Fakultet zdravstvenih studija – diplomirani sanitarni inžinjer ili  Poljoprivredno-prehrambeni fakultet – prehrambeni tehnolog, − najmanje 3 (tri) godine radnog staža u struci nakon završne visoke stručne  spreme koja je propisana za radno mjesto, − poznavanje rada na računaru, − položen vozački ispit za vozača „B“ kategorije (kandidati su dužni da u rubrici  „Ispit profesionalne nadogradnje/usavršavanja“ u dijelu koji se odnosi na  „Posebne ispite tražene javnim konkursom“, navedu broj vozačke dozvole i  datum izdavanja iste),  

Radno mjesto 02. 
− VSS/VII stepen, odnosno visoko obrazovanje prvog, drugog ili trećeg ciklusa  Bolonjskog sistema studiranja (koji se vrednuje s najmanje 240 ECTS bodova) – Prirodno-matematički fakultet – Odsjek za geografiju, smjer Regionalno i  prostorno planiranje, − najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon završne visoke stručne  spreme koja je propisana za radno mjesto,  − poznavanje rada u softweru ArcGis – izrada prostornih baza (uređivanje  topologija, georeferanciranje), − poznavanje rada na računaru. 


Prijavljivanje – potrebni dokumenti: 
1. Kandidati se prijavljuju na konkurs dostavljanjem uredno popunjenog prijavnog  obrasca Agencije za državnu službu Federacije BiH (može se preuzeti u  prostorijama Službe za postavljenja u organima državne službe u Zeničko dobojskom kantonu ili na web stranici Agencije https://ekonkurs.adsfbih.gov.ba. 

2. Kandidati koji nisu izuzeti od polaganja ispita općeg znanja dužni su uz prijavu na  javni konkurs dostaviti dokaz o radnom stažu u struci nakon sticanja visoke  stručne spreme, u skladu sa uslovima iz konkursa (original ili ovjerenu kopiju), na  propisanom Obrascu uvjerenja (može se preuzeti u prostorijama Službe za  postavljenja u organima državne službe u Zeničko-dobojskom kantonu ili na web  stranici Agencije https://ekonkurs.adsfbih.gov.ba). 

3. Kandidati za radno mjesto stručnog saradnika (pozicija 02.), koji obavljaju  poslove namještenika u organu državne službe i koji su stekli visoku stručnu  spremu, dužni su uz prijavu na javni konkurs dostaviti sljedeću dokumentaciju  (original ili ovjerene kopije):  − fakultetsku diplomu (nostrifikovana diploma, ukoliko fakultet nije završen u  Bosni i Hercegovini ili je diploma stečena u nekoj od država nastaloj  raspadom SFRJ nakon 06.04.1992. godine), − dokaz da su zaposleni u organu državne službe kao namještenici i dokaz o  pet godina radnog iskustva u organima državne službe nakon položenog  stručnog ispita za namještenike, izdati nakon objave javnog konkursa,  − dokaz o položenom stručnom ispitu za namještenike u organima državne  službe. 


NAPOMENE ZA KANDIDATE: 

O datumu, vremenu i mjestu polaganja ispita općeg znanja i stručnog ispita kandidati  će biti obavješteni putem web stranice Agencije https://ekonkurs.adsfbih.gov.ba.  Imena kandidata se ne objavljuju. Ako kandidat ne pristupi polaganju ispita općeg znanja i/ili stručnog ispita smatrat će  se da je odustao od dalje konkursne procedure.  Kandidate, koji polože stručni ispit (pismeni i intervju), Agencija će pisano obavijestiti  o vremenu i načinu dostavljanja dokaza o ispunjavanju uvjeta javnog konkursa. 

Ovjerena fcc diplome o završenom visokom obrazovanju na mjestu ovjere nadležnog  organa mora sadržavati napomenu da izvornik, dakle diploma, sadrži suhi žig koji se  na fotokopiji ne vidi. Ovjerene fotokopije diploma moraju sadržavati i potpise  ovlaštenih lica.  Agencija može u svakoj fazi konkursne procedure zatražiti od kandidata na uvid  originale priloženih kopija dokumenata koji služe u svrhu dokazivanja ispunjavanja  uvjeta javnog konkursa. Ukoliko pozvani kandidat ne postupi po zahtjevu Agencije za  provjeru izvornosti dostavljenih ovjerenih fotokopija dokumenata, bit će isključen iz  konkursne procedure. 

Istovremeno sa dostavom dokaza o ispunjavanju uvjeta javnog konkursa, kandidat,  koji polaže pravo na prioritetno zapošljavanje po osnovu posebnog zakona, dužan je  dostaviti i odgovarajuće dokaze o svom statusu u skladu sa propisom na koji se  poziva. 

Kandidati u javnom konkursu moraju ispunjavati uvjete javnog konkursa sa danom  njegove objave u „Službenim novinama Federacije BiH”, neovisno od toga kada su  dokazi dostavljeni. 
Kandidat koji u bilo čemu ne postupi po navodima javnog konkursa biće isključen iz  konkursne procedure bez mogućnosti ponavljanja propuštene radnje. 

Prijava, sa potrebnim dokumentima, dostavlja se u roku od 15 dana, od objave  javnog konkursa u „Službenim novinama Federacije BiH”, putem pošte, preporučeno  na adresu: 

Agencija za državnu službu Federacije BiH Služba za postavljenja u organima državne službe u Zeničko-dobojskom kantonu Kučukovići br. 2, 72000 Zenica sa naznakom: “Javni konkurs za popunu radnih mjesta državnih službenika u Općini Vareš, sa pozivom na broj: 09-30-8-62/24“  

DIREKTOR Refik Begić, magistar uprave

Oglas je preuzet sa zvanične web stranice gore navedene institucije ili iz drugih izvora oglašavanja. Vareški vijestnik ne odgovara za navode iz oglasa, niti za eventualno kasnije napravljene izmjene i dopune za vrijeme trajanja javnog oglasa. Molimo da za dodatne informacije kontaktirate nadležne institucije, navodi se na portalu mojposao.ba

Lokacija:Vareš (Rad iz firme)

Broj izvršilaca:1

Datum objave: 15.07.2024.

Trajanje oglasa: 11 dana (ističe 26.07.2024.)

Podijeli
Exit mobile version