Nedavno je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump, preživio pokušaj ubistva, a nakon što ga je tajna služba podigla na noge, nastala je fotografija koja je obišla svijet.

Autor ove ikonične slike je Evan Vucci, fotograf Associated Pressa.

Vucci je otkrio detalje o tome kako je došlo do nastanka ove fotografije, ističući svoje iskustvo iz Iraka i Afganistana. Kako je objasnio, njegova ratna iskustva su mu omogućila prepoznavanje zvukova pucnjave odmah nakon što su se čuli.

Agenti Tajne službe su brzo reagovali, blokirajući Trumpa iz određenog ugla, ali Vucci je uspio brzo reagovati i uhvatiti kadar koji će ubrzo postati jedan od najpoznatijih na svijetu, prenosi Klix.

Vucci, dobitnik Pulitzerove nagrade za fotografiju 2021. godine, dalje je istakao da je kombinacija plavog neba, američke zastave i pesnice koju je Trump podigao stvorila savršenu kompoziciju za koju je odmah znao da će postati viralna.

Mnogi analitičari su uporedili ovu fotografiju sa ikoničnim slikama iz prošlosti, poput podizanja američke zastave na otoku Iwo Jima ili s “napalm djevojkom”, koja je postala simbol masovnih protesta protiv rata u Vijetnamu

Podijeli
Exit mobile version