Više od 200 domaćinstava u sarajevskom naselju Nahorevska brda suočava se s nedostatkom vode već danima, a njihov problem traje još od prošlog ljeta kada su obaviješteni da “voda nije za piće”.

Građani su istaknuli da su se obratili svim nadležnim institucijama, ali bez ikakvog uspjeha. Njihovi zahtjevi nikada nisu riješeni, a posebno teška situacija nastupa tokom ljetnih mjeseci.

Općina Centar je za Klix.ba izvijestila da su dostavili cisterne s vodom stanovništvu zbog problema u vodosnabdijevanju koji su uzrokovani niskim vodostajem usljed ekstremnih temperatura i suše.

JKP Vareš je do sada održavao i upravljao lokalnim vodovodom Nahorevo te je naplaćivao vodu korisnicima sistema. Međutim, u aprilu 2023. godine, JKP Vareš je obavijestio Općinu Centar da neće više obavljati te aktivnosti zbog povećanog obima posla u svom kantonu.

Od tada, Općina Centar je dva puta raspisivala postupak javne nabavke za odabir firme koja bi održavala i upravljala ovim lokalnim vodovodom, no nijedna firma se nije prijavila na pozive. Općina je početkom godine zatražila od svih javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo da se izjasne o mogućnosti preuzimanja održavanja i upravljanja ovim lokalnim vodovodom.

JKP Vodostan Ilijaš, Lokom d.o.o Sarajevo, Komunalac d.o.o Hadžići i JKP Trnovo d.o.o su se izjasnili da ne mogu preuzeti održavanje zbog preopterećenosti u svojim matičnim općinama, izvijestila je Općina Centar, prenosi Klix.

Podijeli
Exit mobile version