Jeanne Louise Calment je imala najduži potvrđeni ljudski životni vijek od 122 godine i 164 dana.

Rođena je u Arlu, Francuska, 21. februara 1875. U vremenu kada je bila mlada, Ajfelova kula je podignuta, a upoznala je i Vinsenta van Goga. Njena životna priča je bila puna nevjerovatnih događaja i hrabrih odluka.

Sa 85 godina, počela je da se bavi mačevanjem, a čak i kada je dostigla 100 godina, još uvijek je vozila bicikl. Sa 114 godina, glumila je u filmu o svom životu, sa 115 je operisala kuk, a sa 117 godina odlučila je ostaviti pušenje, naviku koju je započela sa samo 21 godinom 1896. Njen razlog za odustajanje od pušenja nije bio zdravstveni, već praktičan – nije voljela tražiti pomoć da zapali cigaretu kada je postala skoro slijepa.

Godine 1965, Jeanne je imala 90 godina i nije imala nasljednike. Potpisala je ugovor o prodaji svog stana 47-godišnjem advokatu Andre-Fransoisu Raffraiu, koji je pristao da joj plaća mjesečnu sumu pod uslovom da će naslijediti njen stan nakon njene smrti. Međutim, Raffrai nije samo plaćao Jeanne 30 godina, već je umro prije nje u 77. godini. Njegova udovica je nastavila da plaća Jeanne do kraja njenih dana.

Jeanne je zadržala oštre mentalne sposobnosti do duboke starosti. Jeanne je uvijek imala zapanjujuću filozofiju o starenju i mladosti. Često je govorila: “Biti mlad je stanje uma, ne zavisi o nečijem tijelu. Ja sam zapravo mlada djevojka, jednostavno ne izgledam tako dobro zadnjih 70 godina.”

Tokom jednog intervjua, novinar koji je izrazio nadu da će se ponovo sresti s njom sljedeće godine dobio je duhovit odgovor: “Zašto ne? Nisi ti star, i dalje ćeš biti ovdje.” Jeanne je očigledno imala smisla za humor i optimizam koji su joj pomogli da živi dug i ispunjen život.

Podijeli
Exit mobile version