U selu Oćevija kod Vareša održana je osma tradicionalna “Pekijada”, takmičenje u pripremi jela ispod peke koje je okupilo učesnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, i Srbije.

Ovaj događaj, koji promoviše stari kovački zanat i turistički potencijal Oćevije, privukao je mnoge posjetitelje i ljubitelje tradicionalne kuhinje i zanata.

Među takmičarima su se našle ekipe iz cijele regije a titulu najboljih u kulinarskom takmičenju ponijele su ekipe “Najbolja bosanska Kraljica Katarina” koja se prozvala i svojevrsnom reprezentacijom BiH zbog činjenice da su članovi ekipe stigli iz velikog broja raznih gradova i ekipa “Vijačani”.

Pekijada je postala značajan događaj za ovu zajednicu, ne samo zbog kulinarske umjetnosti već i zbog očuvanja kulturne baštine i tradicije, a privukla je veliki broj posjetitelja koji su imali priliku vidjeti i najveću peku u koju stane 25 kg mesa i iz koje se može napraviti 80 kvalitetnih porcija.

Oćevija je poznata po svojim starim kovačnicama, a ova manifestacija pruža priliku da se prikaže i promovira ovaj zanat, koji se u ovom selu njeguje već stoljećima. Uprkos industrijskoj proizvodnji, kovačije u Oćeviji i dalje funkcioniraju, čuvajući tradiciju.

Podijeli
Exit mobile version