Danas, 9. februara, obilježavamo Svjetski dan pizze, omiljeni dan za sve ljubitelje ovog ukusnog italijanskog specijaliteta. Uz pomoć ovog jednostavnog recepta, možete pripremiti najbolje tijesto za pizzu koje će vas oduševiti svojim okusom i teksturom.

U posudu stavite 500 grama brašna. Možete pomiješati glatko i oštro brašno tako da 300-350 grama bude glatko, a ostalo oštro. Dodajte dvije kašičice soli, kašičicu šećera i pet grama suhog kvasca.

Naspite 0,3 decilitra mlijeka, 2,3 decilitra vode i 0,3 decilitra maslinovog ulja. Miješajte sve sastojke dok ne napravite tijesto, a onda ga nastavite mijesiti.

Glatku površinu na kojoj mijesite tijesto obavezno pospite oštrim brašnom. Također biste trebali svako malo uvaljati ruke u oštro brašno pa nastaviti s pripremom tijesta.

Kada zamijesite tijesto, vratite ga u posudu, prekrijte krpom i pustite da odstoji otprilike sat, sat i po. Zatim razvaljajte tijesto na željenu debljinu, dodajte svoje omiljene sastojke i ispecite.

Podijeli
Exit mobile version