U Vogošći je održano tradicionalno okupljanje antifašističkih udruženja iz cijele zemlje u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a.

Ova manifestacija je posvećena sjećanju na formiranje Prve crnovrške partizanske čete i 82. godišnjicu polaska Igmanskog marša Prve proleterske brigade NOV Jugoslavije.

Delegacija UABNOR Vareš je također prisustvovala manifestaciji i položila cvijeće na spomen obilježje pravca prolaska Igmanskog marša u ulici Spasoje Blagovčanina u Vogošći.

Pored Varešaka, prisustvovali su i članovi udruženja antifašista i boraca NOR-a sarajevskog kantona, kao i antifašisti iz Breze, Maglaja, Goražda, Konjica, Srebrenika i drugih mjesta.

Nakon polaganja cvijeća, formirana je marševska kolona koja se uputila ka Lovačkom domu “Lane” na Grabljivoj njivi. Na platou doma održan je prigodan program tokom kojeg su se prisutni prisjećali svijetlih trenutaka iz Narodnooslobodilačke borbe.

Igmanski marš, jedan od najznačajnijih partizanskih pohoda u Drugom svjetskom ratu, ostvaren je u veoma teškim uvjetima, pri temperaturi od minus 40 stepeni, 27. na 28. januara 1942. godine. Borci su, uprkos neprijateljskim stražama, prošli kroz Jošanicu, pored Sarajeva i kroz dubok snijeg, stigli do slobodne Foče. Mnogi su tokom tog marša postali invalidi, izgubili prste na nogama, a nekima su čak amputirane noge.

Centralna manifestacija obilježavanja 82. godišnjice Igmanskog marša bit će održana 27. januara na Malom polju na Igmanu. Ova svečanost ima za cilj očuvanje uspomene na hrabre borce i njihovu borbu za slobodu i antifašističke vrijednosti. Okupljanje antifašističkih udruženja iz cijele zemlje pruža priliku za zajedničko obilježavanje ovog važnog događaja iz prošlosti i ističe važnost nastavka borbe protiv svih oblika fašizma i ekstremizma.

Ovaj događaj u Vogošći je također prilika za razmjenu iskustava i jačanje veza među udruženjima koja se bore za očuvanje antifašističke baštine. Sjećanje na Igmanski marš i Prvu proletersku brigadu služi kao podsjetnik na hrabrost i žrtve koje su podnijeli borci za slobodu u prošlosti, ali istovremeno i kao inspiracija za daljnju borbu za pravednost, jednakost i mir u našoj zemlji.

Podijeli
Exit mobile version