Kemal Monteno rođen je 17. septembra 1948. godine u Sarajevu. Godine 1967. započeo je svoju bogatu karijeru nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone”. Monteno je preminuo na današnji dan 2015. godine.

Tokom svoje muzičke karijere kao kantautor, Monteno je stvorio ne samo svoj prepoznatljivi muzički stil na domaćoj zabavnoj muzičkoj sceni, već je svojim pjesmama doprinio i uspjehu svojih kolega pjevača i prijatelja. Svojim zvučnim saradnicima poput Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Tereze Kesovije, Gabi Novak, Mahira Paloša, Nede Ukraden, Ismete Krvavac, Dražena Žerića, Paule Jusić i drugih, Monteno je pomogao u stvaranju njihovih uspješnih pjesama.

Pored brojnih festivalskih nastupa, Kemal Monteno može se pohvaliti i nizom vječnih hitova koji su objavljeni na njegovim albumima tokom bogate karijere. Veliki dio tih hitova i danas je popularan kao i u trenutku prvog objavljivanja.

Neki od njegovih velikih hitova su “Jedne noći u decembru”, “Vino i gitare”, “Nije htjela” (duet sa Oliverom Dragojevićem), “Žene, žene”, “Dunje i kolači” (duet sa grupom Divas), “Daleko, daleko” (duet sa Borisom Novkovićem), “Vratio sam se živote”, “Sarajevo ljubavi moja” i “Zemljo moja”.

Nažalost, Kemal Monteno preminuo je na današnji dan 2015. godine u Zagrebu nakon teške bolesti, pneumonije i sepse, koje su se javile kao komplikacije nakon transplantacije bubrega.

Kemal Monteno je ostavio neizbrisiv trag u domaćoj muzičkoj industriji. Njegova muzika i tekstovi i danas dotiču srca mnogih ljudi. Njegov talent, jedinstven glas i emotivni izričaj čine ga jednim od najcjenjenijih umjetnika na prostoru bivše Jugoslavije.

Monteno je bio poznat po svojoj autentičnoj interpretaciji balada, koje su bile ispunjene dubokim emocijama i iskrenim tekstovima. Njegove pjesme su osvajale publiku i ostavljale trajni utisak.

Podijeli
Exit mobile version