Kroz izložbu osjećamo uzbuđenje ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara, a kroz slike i objekte vraćamo se u osamdesete godine prošlog stoljeća, ističu iz slovenskog Muzeja savremene historije.

Svi s nestrpljenjem iščekujemo veljaču, kada će službeno biti obilježena 40. godišnjica Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu.

Te olimpijske igre i danas imaju veliko značenje za sve građane Bosne i Hercegovine, ali i, želimo vjerovati, za ostale zemlje bivše Jugoslavije.

Slovenija i Slovenci su također ostavili velik trag tokom tih igara 1984. godine. Jože Trobec je kreirao originalnu i prepoznatljivu maskotu Vučka, dok je Jure Franko osvojio srebrenu medalju, prvu za Jugoslaviju. Ta srebrena medalja je sjajila kao zlato.

Slovenija je svjesna važnosti tih igara. Muzej savremene historije Slovenije u Ljubljani pripremio je značajnu izložbu pod nazivom “Srebrene igre 1984”. Izložba je otvorena 18. januara i bit će dostupna javnosti sve do 5. maja 2024. godine.

Izložbu su zajednički pripremili Muzej sporta, Olimpijski odbor Slovenije i agencija “Sport Media Focus”.

Kroz prikazane slike, predmete i priče, posjetitelji će moći doživjeti atmosferu ceremonije otvaranja i prisjetiti se važnih trenutaka tih historijskih igara. Izložba će također istaknuti doprinos Slovenije i njenih sportista koji su sudjelovali na tim igrama, prenio je Avaz.

Podijeli
Exit mobile version