Prema povjerljivom izvještaju čiji su dijelovi objavljeni u Wall Street Journalu, Hamas i dalje ostaje aktivna organizacija na visokom nivou nakon gotovo tri i pol mjeseca rata. Američki dužnosnici tvrde da broj ubijenih boraca Hamasa u Gazi nije u skladu s izraelskim ratnim ciljevima.

Izvještaj naglašava da uprkos izraelskim vojnim operacijama, Hamas i dalje ima sposobnost djelovanja te održava svoju infrastrukturu i organizacijsku strukturu. Iako su izraelske snage uspjele neutralizirati neke ključne vojne jedinice Hamasa, organizacija je uspjela održati operativne kapacitete i nastaviti provoditi aktivnosti.

Američki dužnosnici izražavaju zabrinutost zbog neusklađenosti između izraelskih ratnih ciljeva i postignutih rezultata. Izvještaj ukazuje na to da je Hamas uspio održati značajan broj boraca i nastavlja izvoditi napade na izraelske ciljeve.

Ova situacija baca sumnju na dugoročne izglede za postizanje stabilnosti i mira u regiji. Iako su izraelske vojne akcije imale određeni utjecaj na sposobnost Hamasa, izvještaj sugerira da je potrebno daljnje djelovanje i pristup kako bi se smanjila snaga i utjecaj ove organizacije.

Podijeli
Exit mobile version