Prema informacijama Samostalnog sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja FBiH, plaće zaposlenih prosvjetnih radnika u Zeničko-dobojskom kantonu bit će povećane za 15 posto, što će rezultirati iznosom od 1.535,63 KM.

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja postigli su dogovor o povećanju plaća za oko 5.600 prosvjetnih radnika u kantonu, koje će se primjenjivati od 1. januara ove godine.

Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama trenutno važećeg kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju bit će potpisan u roku od 10 dana i ostati će na snazi do 31. augusta, kada ističe važeći kolektivni ugovor.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK, Selvedin Šatorović, izjavio je da je dogovorom u potpunosti usklađena primjena kolektivnog ugovora te naglasio da će prosvjetni radnici u Zeničko-dobojskom kantonu imati najviše plaće u Bosni i Hercegovini.

Šatorović je zahvalio premijeru, ministrici finansija, ministru obrazovanja i svim članovima Vlade ZDK, te je pozvao vlade u Federaciji Bosne i Hercegovine da slijede primjer Vlade ZDK i da na odgovarajući način riješe zahtjeve i potrebe prosvjetnih radnika, prenosi Avaz.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK, Đevad Hadžić, također je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o povećanju plaća te je također istaknuo dogovoreno povećanje naknade za minuli rad sa 0,5 na 0,6 posto za svaku godinu radnog staža.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Nezir Pivić, zahvalio je predstavnicima sindikata i prosvjetnim radnicima na razumijevanju i prostoru koji su dali Vladi da provede analizu stanja u budžetu. Također je istaknuo da je nakon postignutog dogovora s Univerzitetom u Zenici, sada i plaće zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju poboljšane.

Premijer Pivić je izjavio kako je čast i zadovoljstvo da su uspjeli udovoljiti zahtjevima sindikata i poboljšati materijalni status radnika. Istaknuo je da zadovoljni nastavnici mogu pružiti kvalitetnije obrazovanje mladima te je ponosan što Zeničko-dobojski kanton sada ima najviše plaće u FBiH, unatoč tome što neki drugi kantoni imaju veće budžete.

Prema podacima Samostalnog sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja FBiH, nakon povećanja od 15 posto, osnovna plaća nastavnika s VII stupnjem stručne spreme u Zeničko-dobojskom kantonu će iznositi 1.535,63 KM od 31. siječnja, priopćeno je iz Press službe Vlade ZDK.

Podijeli
Exit mobile version