Radionica porodice Ibrišimović pod nazivom “Oživljavanje tradicionalnih jela” u okviru Sarajevo Street Food Marketa, održat će se 10. februara u 15 sati.

Porodica Ibrišimović se bavi ruralnim turizmom kroz seosko domaćinstvo smješteno u selu Mijakovići-Dragovići-Bobovac, jednom od najljepših sela Bosne i Hercegovine.

Na ovoj radionici, porodica Ibrišimović će demonstrirati pripremu tradicionalnih jela crnog maslenjaka i pite pekmezuše, koja su karakteristična za ruralne krajeve centralne Bosne. Ova jela su prava poslastica koja oživljava tradiciju naroda i pruža jedinstven uvid u bogato kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Crni maslenjak je specijalitet koji se priprema od domaćeg brašna i maslaca, a karakterističan je po svojoj tamnoj boji i bogatom ukusu. Pita pekmezuša, s druge strane, je sočna i slatka pita koja se pravi od domaćeg pekmeza, oraha i meda. Ova jela odražavaju autentičnost i ljepotu ruralne kuhinje, te pružaju pravu gastro-avanturu za posjetitelje.

Posjetitelji će imati priliku da uživaju u ovim tradicionalnim jelima direktno sa štanda porodice Ibrišimović, gdje će moći da probaju svježe pripremljene porcije ovih ukusnih specijaliteta. Ova iskustva će im omogućiti da se povežu sa kulturom i tradicijom Bosne i Hercegovine kroz jedinstvenu gastronomsku ponudu.

Sarajevo Street Food Market trajat će od 8. do 15. februara, i posjetitelji će imati priliku da uživaju u raznolikim gastronomskim iskustvima. Sarajevo Street Food Market je događaj koji slavi koncept slow fooda i bogatstvo lokalnih sastojaka. Ovo jedinstveno okupljanje će predstaviti tradicionalne i savremene načine pripreme jela iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih krajeva svijeta.

Sarajevo Street Food Market je podržan od strane Vlade SAD-a kroz USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam). Ovaj događaj pruža posjetiteljima priliku da se upoznaju sa različitim kulinarskim iskustvima i otkriju bogato kulturno naslijeđe koje se krije iza tradicionalnih receptura Bosne i Hercegovine. Za više informacija, pratite društvene mreže USAID Turizam projekta i Sarajevo Street Food Marketa.

Podijeli
Exit mobile version