Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavio je potpisivanje ugovora za gradnju interventne kardiologije s Centrom za srce. Međutim, premijer kantona Nezir Pivić se obrušio na ovu najavu na konferenciji za medije, tvrdeći da je Kasumović politički motivisan jer je polaganje kamena temeljca najavio za predizborni mjesec.

Prije nekoliko dana, mediji su dobili poziv za potpisivanje Ugovora o građenju na gradskom zemljištu, koji će potpisati Gradska uprava Zenica i PZU Centar za srce – KM Sarajevo, koji je bio najuspješniji ponuđač na javnom konkursu za osnivanje prava građenja.

Uprkos tome, kamen temeljac će biti položen tek u prvoj sedmici sptembra, a nije poznato je li to slučajno ili namjerno. Kasumović je u pozivu poručio da se brine za zdravlje građana, dok kantonalna vlast to nije učinila prije 20 godina.

“Kao Grad Zenica, mi želimo pokazati odgovorno ponašanje kada upravljamo nečim. Umjesto da su to učinili Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvo zdravlja ZDK ili Vlada ZDK prije 20 godina, mi ćemo im sada pokazati kako se radi za građane i omogućiti im da imaju suvremeni Centar za srce, tako da ne moraju putovati u Tuzlu ili Sarajevo radi liječenja”, izjavio je Kasumović, prenosi Klix.ba.

Međutim, još uvijek nije jasno kako će ova privatna zdravstvena ustanova funkcionisati, hoće li građani plaćati usluge i ko će joj dati odobrenje za rad.

S druge strane, Kantonalna bolnica Zenica je platila odštetu njemačkoj kompaniji zbog tužbe koju je pokrenuo Kasumović u vezi vlasništva zemljišta na kojem je trebala biti izgrađena interventna kardiologija. Ta tužba je rezultirala gubitkom njemačkog partnera i plaćanjem velike odštete, što je koštalo građane kantona stotine hiljada KM, ali je također dovelo do kašnjenja u izgradnji interventne kardiologije.

Premijer Pivić se na konferenciji za medije povodom 100 dana rada Vlade ZDK obrušio na Kasumovića zbog “spašavanja građana” i gradnje interventne kardiologije. Istaknuo je da je Kanton već financirao izgradnju bazena s milion KM i skoro 50% izgradnje Hitne pomoći s oko 3,5 miliona KM.

Pivić je naglasio da neće podleći pritiscima i ucjenama Kasumovića, koji, prema njegovim riječima, traži novac za svoje projekte, iako je Kanton već financirao izgradnju tih objekata. Također je izjavio da će tražiti lokaciju u drugim općinama ako ne budu imali mogućnosti za izgradnju u Zenici.

Premijer je izrazio nezadovoljstvo zbog Kasumovićevih tužbi i politizacije projekata, ističući da ljudi nisu glupi i da neće nasjesti na “fore” poput najave polaganja kamena temeljca u septembru. Dodao je da je važno završiti rekonstrukciju bolnice i izgradnju interventne kardiologije te da će uskoro objaviti viziju razvoja bolnice.

Premijer Pivić je iskazao svoje nezadovoljstvo zbog tužbi za vlasništvo zemljišta na kojem se nalazi bolnica, naglasivši da je bolnica javni interes prvog reda te da je važno da se projekti ne sabotiraju politizacijom i tužbama.

Dodao je da je nejasno što Kasumović želi postići s tim zemljištem te je izrazio sumnju u njegove namjere, pitajući se želi li privući privatne biznismene ili graditi zgrade na tom mjestu. Pivić je također upitao kakav je to model gradnje bolnica i ustanova te je izrazio sumnju u ispravnost najave polaganja kamena temeljca u septembru.

Premijer Pivić je naglasio da je cilj svih građana da imaju završenu rekonstruisanu bolnicu i izgrađenu interventnu kardiologiju te da već postoji projekt za to. Istaknuo je da će prema Kasumoviću biti pošten i priznati mu sve zasluge ako mu je doista stalo do dobrobiti građana, ali je istodobno naglasio da politički poeni neće biti dovoljni da uvjeri građane u svoje namjere.

Podijeli
Exit mobile version