Na današnji dan 1940. godine, emitovana je prva epizoda kultnog crtanog filma “Tom and Jerry”. Ova animirana serija predstavila je svijetu dva legendarna lika – mačka Toma i njegovog vječnog protivnika, neodoljivog miša Jerryja. Tom i Jerry su tokom godina postali omiljeni junaci djece širom svijeta.

Prva epizoda serije nazvana je “Puss Gets the Boot” i bila je remek-djelo Williama Hanne i Josepha Barbere. Iako nije osvojila Oscara za najbolji animirani film, serija je osvojila srca gledalaca diljem svijeta. Hanne i Barbera su nastavili pisati i producirati avanture mačka i miša punih 17 godina.

Nakon prvog perioda emitovanja, Tom i Jerry su se vraćali na male ekrane tokom šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina. Njihove urnebesne i zabavne avanture oduševljavale su generacije djece, a njihova borba i nadmudrivanje postali su klasici animiranog svijeta.

Ovaj neodoljivi dvojac je postao prepoznatljiv po svojim karakterističnim crtama – Tom je bio mačor koji je uvijek pokušavao uhvatiti Jerryja, dok je Jerry bio pametan i snalažljiv miš koji se izmicao iz svih nevolja. Njihovi sukobi i šaljive situacije ostali su upamćeni kao nezaboravni trenuci animacije.

Tom and Jerry su postali ikone animacije, a njihova popularnost traje i danas. Njihove avanture su inspirisale brojne druge crtaće, filmove i serije, ali je teško pronaći dostojnu zamjenu za ovaj jedinstveni dvojac.

Podijeli
Exit mobile version