Rođena na današnji dan 1950. godine, Josipa Lisac je hrvatska pjevačica koja se ističe kao originalna, jedinstvena i ekstravagantna diva te se smatra jednom od najboljih pjevačica regije.

Svoj muzički talenat pokazala je već kao dijete, pridruživši se Dječijem horu Radio-televizije Zagreb u dobi od samo 10 godina. Hor je 1961. osvojio GRAND PRIX na takmičenju u Francuskoj kao najbolji dječiji hor na svijetu. Uprkos klasičnom muzičkom obrazovanju, Josipa je izrazila veliku zainteresovanost za rok muziku te je 1967. postala glavni vokal rok grupe “O’Hara”, a kasnije i grupe “Zlatni akordi”.

Njen sudbinski susret s Karlom Metikošem, popularnim kompozitorom i pjevačem rok’n’rola, oblikovao je njen muzički i životni put. Njihov prvi zajednički album “Dnevnik jedne ljubavi” iz 1973. ostaje jedno od najboljih konceptualnih rok ostvarenja u hrvatskoj i jugoslavenskoj diskografiji. Snimili su ukupno 13 albuma i CD-a, a hitovi poput “O jednoj mladosti”, “Magla”, “Danas sam luda” i “Dok razmišljam o nama” i danas su prepoznatljivi. Josipa je također igrala ulogu Jane u prvoj hrvatskoj rok operi “Gubec-Beg”, koja je izvedena 1975., a arija “Ave Maria” postala je njezin neizostavni dio koncertnog repertoara.

Tokom 1976., Josipa je snimila džez album “Josipa Lisac & B.P. Convention big band international” u saradnji s velikanima svjetskog jazza. Nakon toga, Josipa i Karlo su otišli na trogodišnji boravak u SAD, gdje su sarađivali s renomiranim američkim muzičarima. Rezultat te saradnje bio je album “Made in USA” snimljen 1979. godine na hrvatskom i engleskom jeziku u studiju 55 u Los Angelesu.

Po povratku u domovinu, Josipina karijera je dostigla vrhunac. Učestvovala je u američkim filmovima “Lost Hero” i “Dirty dozen” te se pojavila u popularnoj hrvatskoj TV seriji “Smogovci”. Uz to, nastupala je u mnogim pozorišnim predstavama i održavala brojne koncertne turneje širom regije i Evrope.

Josipa je nagrađivana umjetnica, osvojila je nagradu Vokal godine, brojne diskografske nagrade Porin te druge prestižne nagrade u industriji glazbe.

Smrt Karla Metikoša 1991. godine, zajedno s turbulentnim početkom devedesetih, značajno su uticali na Josipin rad. Tokom godina je priredila niz koncerata posvećenih Karlu, kao i album “Život” iz 2000. godine koji je obilježen savremenim zvukom i eksperimentisanjem s elektronikom.

Josipa je tokom karijere sarađivala s raznim muzičkim žanrovima, a njezine interpretacije odlikuje vrhunsko umijeće. Snimila je i sevdalinke poput “Omer beže” i “Niz polje idu, babo, sejmeni” s ansamblom Ratomira Petkovića u Sarajevu 1974. godine.

Podijeli
Exit mobile version