U prostorijama Opće biblioteke održana je inspirativna promocija knjige “C50”, koja je okupila pet članica udruženja Renesansa, predsjednicu Enidu, te članice Branku, Sadiju, Jadranku i Hanku. Ove hrabre žene su podijelile svoje životne priče koje su dirnule srca prisutnih, među kojima je bilo više od 30 vareških žena.

Tokom promocije, poseban naglasak je stavljen na važnost prevencije i redovnih pregleda za sve žene. Članice udruženja Renesansa su pozvale sve one koji osjećaju bilo kakvu potrebu da im se obrate, obećavajući da će rado razgovarati i pružiti podršku.

Foto: Vareški vijestnik

Ova gesta je naišla na veliku zahvalnost i divljenje prisutnih žena Vareša, koje su također odlučile podijeliti svoje životne priče međusobno i s ostalima. Također, pohvalile su pet članica udruženja Renesansa, koje su prepoznale kao prave heroine današnjeg vremena.

Zajednička poruka svih prisutnih bila je da je važno voljeti sebe i posvetiti vrijeme sebi. Ova poruka je posebno važna u mjesecu oktobru, u kojem se obilježava Međunarodni dan borbe protiv raka dojke (19. oktobar). Udruženje Renesansa u tom mjesecu organizuje live prenose predavanja na svojoj Facebook stranici, na kojima sudjeluju brojni doktori koji nesebično dijele svoje znanje i iskustvo.

Povećanje broja slučajeva karcinoma dojke kod muškaraca također je istaknuto kao važan faktor, te se apelira na sve muškarce da, kao i žene, obavljaju preventivne preglede.

Na kraju promocije, predsjednica udruženja Renesansa Enida Glušac je uručila knjigu direktorici biblioteke Jasmini Hasanspahić Šijak koja je zajedno sa ostalim uposlenicima biblioteke izrazila zahvalnost večerašnjim gošćama na njihovom dolasku i na svemu što su podijelile sa vareškim ženama.

Foto: Vareški vijestnik

“Večeras smo došle ovdje da predstavimo knjigu C50, knjigu koja je štampana u udruženju Renesansa. Knjiga je ispunjena istinitim pričama, istinitim ispovijestima žena oboljelih od karcinoma dojke, a sve da bi se lakše svim ostalim ženama približila ova bolest i sve ono sa čime se oboljele žene suočavaju. Izuzetno smo počašćene i ponosne na ovakav odziv žena u Varešu jer nam je drago da se probudila tolika samosvijest kod žena koje su željele da čuju nešto novo, da nauče i saznaju i prije svega pokazale su empatiju podržavajući žene koje su oboljele od karcinoma dojke. Svjesni smo da ova bolest koja je zadesila nas (članice Renesanse) danas, sutra može da zadesi bilo koga jer niko na bolest nije imun. Drago nam je što je bilo ovoliko žena večeras i imali smo jako lijepo druženje ispunjeno međusobnom komunikacijom i suosjećanjem prema našim članicama. Sigurno da ćemo ovako lijep grad posjetiti ponovo,” za Vareški vijestnik rekla je predsjednica udruženja Enida Glušac.

Podijeli
Exit mobile version