“Savršeni krug” je igrani film bosanskohercegovačkog reditelja Ademira Kenovića iz 1997. godine. Kenović je također autor scenarija zajedno s Abdulahom Sidranom i Pjerom Žalicom.

Radnja filma se odvija u ratnom Sarajevu, gdje pjesnik Hamza, nakon gubitka žene i djeteta, pronalazi dvojicu dječaka, Kerima i Adisa, u svom stanu. Dječaci su ostali bez roditelja i Hamza, ne uspijevši pronaći njihovu rodbinu, odlučuje ih zadržati kod sebe. Suočen s mnogim stradanjima, Hamza donosi tešku odluku da ih izvede iz opkoljenog Sarajeva.

U filmu su zapažene uloge odigrali Mustafa Nadarević, Almedin Leleta, Almir Podgorica, Jasna Diklić, Mirela Lambić, Ljubica Lohajner-Znidarić, Dragan Marinković, Mira Avram i drugi. Film je osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima.

“Savršeni krug” je film koji se ističe svojom emotivnom i dirljivom pričom, smještenom u okruženje rata. Iako se temelji na određenom vremenu i prostoru, film podsjeća na klasike poput “Zabranjenih igara” Renea Clementa, “Ivanova djetinjstva” Andreja Tarkovskog te savremenog klasika “Kolja”. Iako se radnja ne odvija u vojnoj zoni, fokus je na rastućem prijateljstvu između starijeg umjetnika i dječaka.

Ako još uvijek niste, ovaj film možete pogledati na ovom linku.

Podijeli
Exit mobile version