U srcu Bosne, u našem Varešu, žene su poznate po svojoj čestitosti i vještinama koje se očituju u raznim rukotvorinama i umjetnosti. Jedna od majstorica tradicionalnog šaranja jaja voskom je rođena Vareška, Emilija Zloušić.

Emilija je tradicionalnu varešku tehniku šaranja jaja voskom naučila od svoje svekrve još 1971. godine. Karakteristične uzorke za Vareš rado je podijelila s ekipom Nove BH.

“Šarena jaja se rade voskom, koristeći pisaljicu koja je jednostavna spravica. To je komadić drveta s rupicom u sredini gdje se stavlja mali limić u obliku ljevka. Sve se to omota lanenom pređom, a na vrh rupice stavlja se vosak” – objasnila je Emilija, prenosi n1info.ba.

Ova tradicionalna vareška tehnika šaranja jaja voskom prenosi se s koljena na koljeno, čuvajući bogatu kulturnu baštinu našeg kraja. Emilijina strast prema umjetnosti i vještina šaranja jaja odražavaju ljubav prema tradiciji i nasljeđu svojih predaka.

Emilijina vještina i posvećenost tradicionalnom umijeću šaranja jaja voskom svjedoče o vrijednosti i ljepoti ovog drevnog običaja. Njezina priča oslikava duboko ukorijenjenu kulturu i tradiciju Vareša, te ističe važnost očuvanja i prenošenja tradicionalnih vještina na mlade generacije.

Podijeli
Exit mobile version