Na današnji dan, 1907. godine, rođena je Kathrine Hepburn, legendarna američka filmska glumica koja je postala poznata po svojoj otmjenosti i neovisnosti. Američki filmski institut proglasio ju je 1999. godine najvećom ženskom zvijezdom filma svih vremena.

Hepburn je osvojila četiri Oskara, postavši tako rekorderka po broju osvojenih Oskara za glavne ženske uloge. Bila je nominovana čak osam puta za ovu prestižnu nagradu Američke filmske akademije. Godine 1975., Hepburn je dobila i nagradu Emi za svoju glavnu ulogu u filmu “Ljubavi u ruševinama”. Tokom sedamdesetogodišnje karijere, bila je nominirana za još četiri Emija i dvije nagrade Toni.

Jedna od najpoznatijih romansi u filmskoj industriji bila je ona između Hepburn i glumca Spencera Tracya. Upoznali su se na snimanju filma “Žena godine” 1942. godine i zajedno su se pojavili u devet filmova. Iako su proglašeni za par desetljeća, Hepburn i Tracy nisu živjeli zajedno sve do Tracyevih posljednjih godina.

Hepburn je umrla 29. juna 2003. u 96. godini, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag u filmskoj industriji i svijetu zabave.

Podijeli
Exit mobile version