Tradiconalna kulturno-vjerska manifestacija “514. dani Ajvatovice” započela je jutros s okupljanjem više od 100 konjanika iz Karaule, nedaleko od Turbeta u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Konjanici, različitih starosnih dobi, obučeni u tradicionalnu nošnju, krenuli su prema Pruscu nakon prolaska kroz Donji Vakuf, gdje će se u nedjelju održati centralni dio manifestacije.

Nakon učenja odlomaka iz Kur’ana i dove, konjanici su krenuli prema Ajvaz-dedinoj stijeni u Pruscu, najvećem dovištu muslimana u Evropi. Manifestaciju su obraćanjima ispratili muftija travnički Ahmed ef. Adilović, načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, predsjednik Organizacionog odbora Emir Pajić, premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, imami i mnogobrojni građani.

Muftija Adilović istakao je važnost tradicije manifestacije Ajvatovice kao dijela identiteta zajednice te naglasio kontinuitet i rastući interes za učešće kako iz Turske, tako i iz zapadnih zemalja.

Prolazak konjanika kroz Karaulu i tradicionalni ambijent koji su stvorili privukli su pažnju lokalnih mještana i posjetitelja, pružajući im osjećaj putovanja u prošla vremena. Neki od malih mještana također su se pridružili konjanicima, nagovještavajući nastavak tradicije i u budućnosti.

Iz Turske je stiglo sedmero gostiju, predvođeni Ahmetom Sertom iz Udruženja mislilaca “Alija Izetbegović”, koji su se pridružili konjanicima u obnovi tradicije pohoda Ajvatovici. Ahmet Sert istakao je važnost oživljavanja tradicije koja seže stoljećima unazad te najavio da će nastaviti putovanje na konjima, slijedeći primjer svojih prethodnika.

Među konjanicima je bio i najmlađi sudionik, šestogodišnji Hamza Jusić, koji je izrazio umor zbog ranog ustajanja, ali i sreću što je sa konjem Jadranom krenuo prema Pruscu. Njegovo učešće označava nastavak tradicije i prenošenje običaja na mlađe generacije.

U nedjelju se očekuje da će konjanici tradicionalno krenuti ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni, gdje će biti održan svečani program manifestacije. Ajvatovica, kao najveće dovište muslimana u Evropi, predstavlja važno mjesto susreta desetina hiljada vjernika iz BiH, regije, Evrope i Azije.

Ova drevna manifestacija, s tradicijom dužom od pet stoljeća, duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka i predstavlja važan dio kulturnog naslijeđa regije. Ajvatovica je simbol vjere, tradicije i zajedništva te mjesto gdje se obnavlja veza s prošlošću i čuva duh zajednice kroz generacije.

Uz obilježavanje “514. dana Ajvatovice”, vjernici i sudionici manifestacije nastavljaju njegovati tradiciju, očuvati uspomenu na prošlost i slaviti zajedništvo kroz vjerske obrede, kulturne aktivnosti idrugačije oblike izražavanja. U skladu s tim, Ajvatovica nije samo religijski događaj već i kulturni spektakl koji okuplja ljude različitih generacija i pozadina te promovira raznolikost i zajedništvo, prenosi Anadolu.

Podijeli
Exit mobile version