Porodični život Catharine Dickens bio je sve, samo ne jednostavan. Mogla je postati čuvena glumica, pisac ili kuharica, ali je odabrala da bude supruga genija i majka desetoro djece.

Ispunila je san legendarnog engleskog pisca Charlesa Dickensa o velikoj porodici i ženi koja će od njegove kuće načiniti toplo ljubavno gnijezdo. Ali nakon 20 godina zajedničkog života, više nisu imali ničeg zajedničkog. Čovjek koji je nekada ljubio Catherinu, sada ju je gledao kao ludaču.

Catherine je bila prelijepa mlada žena kada je upoznala Charles Dickensa 1835. godine. Njena porodica bila je onakva kakvu je Charles sanjao – obrazovana i ugledna. Nakon godinu dana viđanja, vjenčali su se i bili su sretni, ali kako je porodica rasla, tako su se pojavili i problemi.

Catherine je bila posvećena supruga i majka, ali Charles je postao sve više nezadovoljan. Optuživao ju je za pretjeranu plodnost i kritikovao zbog nedostatka ljepote i dobre majčinske brige. Skandal sa glumicom Ellen Ternan samo je dodatno pogoršao njihov odnos.

Nakon što je rodila desetoro djece i provela gotovo petnaest godina trudna, uslijedio je razvog nakon kojeg je Catherine je živjela usamljeno i čeznula za Charlesom. Mnogi su je podržavali, razumivši teškoće koje je prolazila kao majka desetoro djece.

Podijeli
Exit mobile version